Huangshan City


articol scris de Simina Cernat

“Acesta este un acoperiș specific locului. Știi pentru ce sunt geamurile acestea interioare? Acum 200 de ani fetele nu aveau voie să iasă din casă până la măritiș. Era considerat un semn de noblețe și puritate acest lucru. Când veneau clienții la magazin să cumpere ceai, ele priveau  pe fereastră și își alegeau un posibil soț. Soarta lor depindea de clienții care intrau sau nu în magazin.”

Poveste dintr-un magazin de ceai din vechiul Huangshan, povestită de fiica proprietarului, care a studiat un semestru în SUA și vorbește o engleză excelentă.

Partea de la etaj a Huangshanului vechi s-a schimbat foarte puțin. Oamenii încă mai locuiesc în mansardele magazinelor pe care le dețin. Intrările mult prea moderne contrastează trist cu jumătatea de sus a clădirilor. Trebuie să mergi mereu cu privirea ridicată pentru a surprinde ceva din istoria locului. Uitată lângă o cafenea occidentală, o casă aproape dărăpănată e acoperită cu buruieni. Parcă își trage sufletul printre turiștii repeziți. Și oftează…

Oare micile afaceri de la parter sunt deschise recent sau au o tradiție în spate? Se aude un sunet înfundat de toacă…doi oameni bat cu niște ciocane imense din lemn într-o turtă ce pare a fi făcută din nucă si zahăr și arată delicios. Cineva din spatele meu îmi spune că e o turtă tradițională.

Vizitatorii merg relaxați în ploaia de luminițe, printre sutele de tarabe și magazine, unde se vând tot felul de nimicuri. Ceaiuri și materiale pentru caligrafie se pierd printre ele, amestecându-se.

În parcuri dansează grupuri de oameni. Unii încearcă valsul lent pe o melodie chinezească adaptată ritmului. Alții încearcă cha-cha. Știu pașii, dar nu au atitudinea cerută de stilul respectiv. În curtea Băncii Chinei un grup de bătrânele exersează dansuri tradiționale chinezești. Una dintre ele iese în evidență. Pare cam de 70 de ani, are o privire senină și o grație cum nu am mai văzut. Parcă plutește. Îi simt privirea liniștită și un surâs plutește între noi. Îmi arată mișcări prin care cerul se unește cu pământul, oamenii își sunt recunoscători unii altora, se împacă cu sine, râd cu Luna și cu Soarele. Unii bătrâni sunt nemaipomeniți în aceste locuri.

Ce brand de rucsac foto folosesti?

View Results

Loading ... Loading ...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *