Teej Festival


articol scris de Simina Cernat

La sfarsitul lui august in Nepal se celebreaza Teej Festival- o sarbatoare a femeilor, cu ocazia careia se roaga lui Shiva pentru longevitatea si prosperitatea sotilor lor.

Prima zi de festival, Dar Khane Din, ne-a luat prin surprindere in Monkey Temple din Kathmandu, unde femei imbracate in sari-uri rosii foarte frumoase depuneau ofrande Lingam-urilor. Barbatii se adunau in grupuri si cantau versuri din mici carticele, acompaniati de tobe, orgi si alte instrumente improvizate.

Oamenii isi ofereau unii altora “dar” (mancare traditionala), zambeau tuturor si isi plimbau frumoasele haine de sarbatoare in jurul templelor. Maimutele pandeau din copaci bananele si le furau din mainile copiilor cand nu erau atenti. Puii de maimuta se ascundeau la pieptul mamelor cand ne apropiam prea mult. Maimutele-mama se incruntau. Comunicam fara cuvinte.  Apoi, cate o toba rupea legatura creata, ele se ascundeau, noi ne dadeam deoparte, sa facem loc grupului care trecea.

A doua zi de festival, in care nepalezii petrec 24 de ore am prins-o pe drum. Barbati imbracati tribal, cu masti imense pe fata dansau in mijlocul drumului, oprind masinile din mersul lor grotesc. Sate intregi erau iesite in strada, cantand si dansand. O bucurie generala carora nepalezii se daruiesc complet.Credinta acelor oameni era aproape tangibila. Se simtea energia din acele locuri, din care ochii de dupa materialul rosi priveau uimiti la uimirea noastra. Natura a sarbatorit si ea cu un apus de poveste. Totul a fost in echilibru. Doar busul nostru parea ca si-l pierde uneori.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *